Een plan B is dus NIET-verplicht bij reguliere mbo-opleidingen zonder aanvullende eisen. Als de leerlingen zich voor 1 april hebben aangemeld krijgen ze plaatsingsrecht. De school moet ze in principe aannemen, als de leerling meewerkt aan de gevraagde toelatingseisen (gesprek, loopbaandossier en eventueel doorstroomdossier).
JA, want de intake of kennismakingsgesprek is onderdeel van het aanmeldprocedure. Zou een leerling dit weigeren, dan hoeft de school de leerlingen ook niet aan te melden. Immers toont de leerling geen interesse om de opleiding te leren kennen en te kijken of de opleiding en school een match zijn. Dus voor iedere opleiding waarvoor de leerling zich aanmeld is een gesprek, loopbaandossier (waarom ben ik geschikt voor deze opleiding) en eventueel doorstroomdossier als de school dit vraagt, nodig.
Een plan B is WEL-verplicht bij de volgende keuzes: doorstroom havo voor leerlingen met 6 vakken ipv 7 (de leerling heeft dan namelijk geen doorstroomrecht) & het is verplicht bij de doorstroom naar mbo-opleidingen met strengere en aanvullende toelatingseisen. Zoals een sporttest, auditie, creatief portfolio of persoons-onderzoek.
Voor nieuwsgierige leerlingen met interesse voor natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie hebben we het vak ‘Onderzoek & Design’. In dit plusvak gaan leerlingen op onderzoek uit; vanuit een vraag op ontdekkingstocht gaan en tot een eindresultaat komen. Het vak kan zich vanuit een exacte insteek nog alle kanten uit ontwikkelen.
Bij theater+ zijn de leerlingen bezig met improvisatie, cabaret, circus, fysiek theater en teksttoneel.
Ze leren zo het beste uit hun stem te halen, op verschillende manieren te bewegen en ze maken kennis met acteren. Door op een podium te staan leren de leerlingen zichzelf ook te presenteren en dat helpt ze weer bij de andere vakken! Daarnaast komen de verschillende aspecten van theater aan bod, zoals grime, licht en geluid, schrijven en het effect van muziek. Ook leren de leerlingen hoe ze een voorstelling organiseren. Hierbij worden er verschillende soorten voorstellingen bezocht.
Het plusvak Sport+ is meer dan extra uren lichamelijk oefening. Bij dit plusvak krijgen leerlingen les in verschillende sporten als zwemmen, tennis en schaatsen. Daarnaast leren ze meer over de relatie tussen bewegen, lichaam en gezondheid. Ook leren ze leiding te geven en sportactiviteiten te organiseren.
Bij het plusvak multimedia zijn leerlingen praktisch bezig met diverse media. Ze gaan aan de slag met 2D en 3D ontwerpen. Ze leren games maken, websites ontwerpen, foto’s bewerken, animaties maken, robots bouwen, filmen, monteren en programmeren. Kortom een vak waar de leerlingen veel zelf mogen doen en ontdekken.
Leerlingen die zich nog niet hebben aangemeld voor een opleiding en ondersteuning nodig hebben bij hun studiekeuze, kunnen gebruik maken van een studiekeuzeadviesgesprek op afstand. Zij kunnen hun vragen mailen naar het mailadres: studiekeuzeadvies@aventus.nl De medewerkers van het Loopbaan Expertise Centrum van ROC Aventus zitten klaar om de vragen via mail te beantwoorden of een telefonisch gesprek/videochat te voeren met deze leerlingen.
Heeft u vragen over het maken van een keuze, aanmelden, de start van een nieuwe opleiding of over praktische zaken zoals studiefinanciering? Aventus heeft een ‘ouder-coach’ die al deze vragen kan beantwoorden. U kunt als ouder of verzorger een bericht sturen via Whatsapp: 06 - 11 95 54 63 of via het gratis telefoonnummer: 0800 – 444 5555.
In 7 vakken examen doen is handig als je zelf meer uitdaging wilt. Je krijgt een vak extra en dus meer uren les in de week en meer huiswerk. Ook doe je examen in 7 vakken ipv 6 vakken.
Daarnaast zijn 7 vakken handig als je naar de havo wilt, of die mogelijkheid open wilt houden.
Doe je examen in 7 vakken, dan verkrijg je DOORSTROOMRECHT. Dat betekent dat ongeacht je cijfers de havo school je moet toelaten. Met 6 vakken kan je ook nog naar de havo, maar dan mogen havo-scholen wel eisen stellen aan je cijfers. 7 vakken kan dan meer zekerheid geven.
Wel is het mogelijk om in het loop van je het jaar eventueel het 7de vak te laten vallen. Dit gebeurt altijd in overleg met de teamleider en decaan.
Voor doorstroom naar het MBO maakt het nie veel uit of je 6 of 7 vakken hebt en welke vakken dit zijn. Je mag bijna alle mbo-opleidingen kiezen. wil je richting mbo-techniek? Dan heb je wel wiskunde of nask1 (natuurkunde) nodig.